Unutrašnje preduzetništvo kao novi stil upravljanja preduzećima

Автор: Aleksandar M. Gajić

Журнал: Ekonomski signali @esignali

Статья в выпуске: 2 vol.4, 2009 года.

Бесплатный доступ

Preduzetnistvo je jedno od savremenih fenomena koji, s obzirom na potencijale i pokretačku snagu koja mu se pripisuje, zaokuplja sve veću pažnju eksperata. Njegova aktuelnost bazira se na činjenici da se krajem prošlog veka i početkom ovog veka, događaju promene u sistemu slobodnih tržišnih ekonomija, koje dobijaju ubrzanje, koje do sada nije viđeno i dinamiku koja nema pandama u dosadašnjoj ekonomskoj istoriji. Ekonomska nauka je svoju pažnju usmeravala na analiziranje stanja i tokova razvoja u ekonomiji, prema klasično formiranim predstavama i obrascima, tako da klasična ekonomija priznaje tročlanu podelu faktora proizvodnje: rad, kapital i zemlja. I do danas se provlači sumnja u valjanost klasične faktorske klasifikacije u ekonomskoj nauci. Trofaktorska klasifikacija klasična, odgovara kriterijumu objektivnosti i socijalne zasnovanosti. Diferencijacija doprinosa prema tri faktora je kruta i gruba.

Еще

Короткий адрес: https://sciup.org/170204279

IDR: 170204279

Список литературы Unutrašnje preduzetništvo kao novi stil upravljanja preduzećima

  • Block Z. , I.C.MacMillan : Corporate Venturing – Creating New Business, Within the Firm. Harvard Business School Press, Boston, Mass.
  • Jones G. , J.E. Butler : Managing Internal Corporate Entrepreneuship.
  • Kanter R.M: The Change Masters – Innovation&Entrepreneurship in the American corporation. Simon&Schuster, New York.
  • Kuratko D.F. , J.S. Hornsby, D.W. Naffsiger, R.U. Monagno: Implementing Entrepreneurial Thinking in Established organizations.
  • Stevenson H. , C.J. Jurillo: A Paradigm of Etrepreneurship: Entrepreneurial Management.
  • Pinshot G. III Intrapreneuring, Harper Row, New York.
Статья научная