Centralna banka i finansijsko tržište

Автор: Bejatović Milorad

Журнал: Pravo - teorija i praksa @pravni-fakultet

Рубрика: Original scientific work

Статья в выпуске: 1-2 vol.27, 2010 года.

Бесплатный доступ

Da bi se uspešno izvršila tranzicija jednog privrednog sistema neophodno je postojanje razvijenog sistema institucija koje bi bile kontrolisane od strane centralne banke, što se na primeru SCG ne može reći, što se javlja kao posledica nepostojanja domaćih snažnih banaka koje bi apsorbovale veću količinu novca od potrebne koja se pojavljuje u privrednom sistemu kao posledica velikih stranih direktnih investicija koje su veće od potrebnih, što za posledicu ima negativan uticaj na opšti nivo cena u stvari na inflaciju. Finansijska tržišta su posrednici na kojima se vrši vlasnička transformacija koja je jedan od osnovnih preduslova uspešnog procesa tranzicije. Nerazvijenost finansijskih instrumenata na tržištu SCG dovodi do nemogućnosti uspešnog rada finansijskih institucija a time i do onemogućavanja tranzicionog procesa putem finansijskog sistema koji je jedino ispravan i realno moguć.

Еще

Finansijske institucije, centralna banka, kontrola, finansijski sistem, kreditna sposobnost banaka

Короткий адрес: https://sciup.org/170202698

IDR: 170202698

Список литературы Centralna banka i finansijsko tržište

  • Mishkin, Frederic, S., Eakins Stanley G., Financial Markets and Institutions, 3rd edition, Addison-Wesley, Reading MA, 2000.
  • Haimichalakis Michael G., Hadjimichalakis Karma G., Contemporary money, Banking and Financial Markets – Theory and practice, Irwin, Chicago, 1995.
  • Buckle Mike, Thompson John, The UK Financial System, Manchester University Press, Manchester and New York, 1998.
Статья научная