Javna preduzeća kao subjekti privredne delatnosti

Автор: Jež Zdravko, Golić Darko

Журнал: Pravo - teorija i praksa @pravni-fakultet

Рубрика: Review paper

Статья в выпуске: 3-4 vol.26, 2009 года.

Бесплатный доступ

U uslovima tržišne privrede savremenog tipa, javna preduzeća se javljaju kao korektor njenih negativnih efekata ali i instrument ekonomsko-socijalnih funkcija države. Javna preduzeća egzistiraju u skoro svim oblicima društveno-ekonomskog uređenja. Zavisno o kom se obliku radi, razlikuju se i uloga, organizacija, zastupljenost, pravni status i delatnost javnih preduzeća. Javna preduzeća ne smeju biti osnovni subjekti privredne delatnosti. Svojom organizacijom, svrhom, delatnošću, pravnim statusom i slično, ona nisu podobna da zamene privatni kapital i privredna društva klasičnog tipa koja preovladavaju u tržišnim ekonomijama. Ipak, brojni razlozi govore u prilog njihovom opstanku u određenim oblastima i sa jasno definisanim ciljevima. Svrha postojanja javnih preduzeća nije prvenstveno u ostvarivanju profita, već u obezbeđenju trajnog zadovoljavanja opšteg interesa. Zemlje u tranziciji, pa i naša, kao jedan od osnovnih ciljeva su postavile privatizaciju javnih preduzeća i njihovo svođenje na najmanju moguću meru. Ipak, sve one, pa i Srbija su jasno izrazile opredeljenje da u oblastima koje su od naročitog značaja za ostvarenje opštih potreba zadrži javna preduzeća. Područja gde javna preduzeća uglavnom egzistiraju su neprofitne delatnosti, koje su ipak od ključne važnosti za život građana, odnosno zadovoljenje njihovih svakodnevnih potreba. Komunalne delatnosti su jedan od najboljih primera. Takođe, u određenim oblastima visina cena roba i usluga ne može preći određeni nivo jer bi u suprotnom postali nedostupni širim slojevima stanovništva, a po svojoj prirodi su nužni i nezamenljivi. Taj nivo se obezbeđuje na više načina, npr. subvencionisanjem od strane države, sistemom premija, ali i zadržavanjem, tj. osnivanjem javnih preduzeća u toj oblasti. Država se neretko opredeljuje da zadrži monopol u strateškim tačkama reprodukcije, kao što su energetika, telekomunikacije, pojedini sektori u saobraćaju, vojna industrija i sl. Iako bi mogli funkcionisati i sa privatnim kapitalom kao većinskim, država zadržava svoj uticaj, kako bi i putem njih mogla da ostvaruje svoje višestruke ekonomske i socijalne funkcije.

Еще

Javna preduzeća, privreda, opšti interes, uprava, država, profit, privatizacija, radnici, tržište, kapitalizam, socijalizam, javne potrebe, kapital, osnivači

Короткий адрес: https://sciup.org/170202761

IDR: 170202761

Список литературы Javna preduzeća kao subjekti privredne delatnosti

  • Zakon o javnim preduzećima i obavljanju delatnosti od opšteg interesa, „Službeni glasnik RS”, br. 25/2000, 25/2002, 107/2005 i 108/2005.
  • Zakon o privrednim društvima, „Službeni glasnik RS”, br. 125/04.
  • Carić, S., Vitez, M., Veselinović, J., „Privredno pravo”, Privredna akademija, samostalni i nedržavni univerzitet u Novom Sadu, 2006.
  • Avramović, N., „Neki aspekti privatizacije javnih preduzeća”, Časopis Pravo, teorija i praksa, Zbornik radova: Promene u pravnom sistemu Republike Srbije, februar 2008.
Статья научная