Karakteristike fjučers poslova

Автор: Prstojević Dubravko

Журнал: Pravo - teorija i praksa @pravni-fakultet

Рубрика: Review paper

Статья в выпуске: 9-10 vol.27, 2010 года.

Бесплатный доступ

Turbulentnost okruženja, intenzivne promjene cijena robe, kamatnih stopa, valuta, znatno otežavaju funkcionisanje ekonomskog sistema. Banke, investitori, preduzeća, svi učesnici u finansijskim transakcijama izloženi su veoma velikom riziku. Usljed toga došlo je do razvoja terminskog tržišta na kome se trguje ugovorima na termin ili derivatima (fjučersima, opcijama ili svopovima). Fjučers je standardizovani terminski ugovor između trgovca i berze u kome se prodavac obavezuje da isporuči ili prihvati isporuku određenog tržišnog materijala u tačno predviđenom roku i po tačno ugovorenoj cijeni. Mogu biti robni i finansijski. Većina fjučers ugovora izvršava se prebijanjem (offset), a svega 2% standardnom isporukom tržišnog materijala. Najveći broj ugovora o fjučersima skuplja se na jednoj od 11 berzi za fjučerse u SAD, Londonu i drugim berzama širom svijeta. U SAD-u su najpoznatije fjučers berze u: Čikagu, Njujorku, Filadelfiji, Mineapolisu i Kanzas Sitiju. Karakteristike fjučers ugovora jesu, da se sa njima trguje samo na berzama koje su ih emitovale.

Еще

Fjučersi, terminski poslovi, berza, hedžeri, tradersi

Короткий адрес: https://sciup.org/170202651

IDR: 170202651

Список литературы Karakteristike fjučers poslova

  • I. Ristić, Terminski i opcioni poslovi na deviznom tržištu, Finansije, 1991, vol. 46, br. 3-4.
  • T. Jovanić, Pravna priroda Sporazuma o netiranju i preduslovi njegove izvršivosti, Bankarstvo, 2008, vol. 37, br. 3-4. str. 35–52.
  • R. Pešić, Robni fjučersi kao činilac stabilnosti tržišta poljoprivrednih proizvoda, Ekonomika poljoprivrede, 1995, vol. 42, br. 2. str. 87–97.
  • M. Bejatović, Bankarsko pravo i hartije od vrednosti, Privredna akademija, Novi Sad, 2008.
  • M. Bejatović, Berze i berzansko poslovanje, FINEKS, Beograd, 2008.
  • Đ. Jovanović, Funkcionisanje promptnih i terminskih poslova na deviznom tržištu, Finansije, 2000. vol. 55, br. 7-8, str. 580–604.
Статья научная