Karakteristike lokalne samouprave zemalja u tranziciji

Автор: Golić Darko, Šoltes Igor

Журнал: Pravo - teorija i praksa @pravni-fakultet

Рубрика: Original scientific work

Статья в выпуске: 5-6 vol.26, 2009 года.

Бесплатный доступ

Lokalna samouprava, kao jedna od najvažnijih društvenih, ali i ustavnih institucija se sagledava u svetlu opšte demokratizacije, ali i prilagođavanja organizacije i nadležnosti koje joj se poveravaju stvarnim potrebama lokalnih zajednica, ekonomskim prilikama i potencijalima, te izbegavanju bilo kakve mogućnosti da se proširenjem njene nadležnosti podstaknu dezintegracioni procesi i oslabi jedinstvo zemlje. Iako među državama u tranziciji postoje velike razlike u regulisanju lokalne samouprave, mogu se konstatovati i određene sličnosti, te prepoznati zajedničke tendencije. U svakoj od zemalja u tranziciji lokalna samouprava uživa ustavni status Garantuje se autonomija jedinica lokalne samouprave, pravni položaj lokalne samouprave precizno je regulisan zakonima, za vršenje izvornih nadležnosti jedinicama lokalne samouprave se obezbeđuju i izvorni prihod, a građani neposredno biraju predstavnička tela i ostavljena im je veća mogućnost za neposredno učešće u vršenju javnih poslova Grubo rečeno, mogli bi izdvojiti dve grupe zemalja s obzirom na broj nivoa teritorijalnog organizovanja lokalne samouprave. U prvoj grupi su države u kojima postoji samo jedan nivo teritorijalnog organizovanja lokalne samouprave. U drugoj grupi zemalja, uz opštinski nivo, koji tradicionalno ima lokalnu samoupravu, drugi nivo - okruzi i oblasti - takođe imaju neke elemente samouprave i lokalne autonomije. U pogledu određivanja nadležnosti jedinica lokalne samouprave postoje dva principa, a to su: 1) princip enumeracije, za kojim posežu sve zemlje navedene države, a sastoji se u nabrajanju nadležnosti; 2) princip opšte klauzule, odnosno subsidijarnosti, koji je u skladu sa Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi. Lokalna samouprava je neretko, u svakoj od zemalja koje su bile predmet analize u ovome radu, neefikasna, suočena sa brojnim problemima koje sama ne može da reši. Konstantan je odnos nerazumevanja, napetosti, nepoverenja i nedostatka koordinacije između jedinica lokalne samouprave u svakoj od zemalja i centralnih nivoa vlasti. S obzirom na sličnu prirodu problema u svakoj od ovih zemalja, razmena međusobnih iskustava u ovoj oblasti, umesto pukog prepisivanja rešenja zapadnih demokratija, može biti od suštinskog značaja za rešenje otvorenih pitanja uređenja i funkcionisanja lokalne samouprave.

Еще

Lokalna samouprava, tranzicija, nivoi vlasti, nadležnost, teritorija, finansiranje, građani

Короткий адрес: https://sciup.org/170202748

IDR: 170202748

Список литературы Karakteristike lokalne samouprave zemalja u tranziciji

  • Aleksandar B. Đurđev: „Lokalna samouprava“, Univerzitet u Novom Sadu – Pravni fakultet, Centar za izdavačku delatnost, Novi Sad, 2003. god.
  • Centralna uprava i lokalna samouprava u Hrvatskoj – www.ijf.hr/FDI/antic.
  • Dragan Milkov:“Upravno pravo 1, Uvodna i organizaciona pitanja“, Pravni fakultet Novi Sad, Novi Sad, 1997. god.
  • Lokalna samouprava / Zakoni i uredbe u Republici Hrvatskoj- www.vlada.hr/hr/preuzimanja/zakoni_i_uredbe/lokalna_samouprava
  • Evropska povelja o lokalnoj samoupravi, Strazbur, 15.10.1985. god.
  • Jovan Komšić:“Uvod u demokratiju i lokalnu samoupravu“, Centar za regionalizam, Novi Sad, 2002. god.
  • Milan Vlatković: „ Pravo lokalne samouprave“, Pravni fakultet za privredu i pravosuđe, Novi Sad, 2009. god.
  • Službeni glasnik – Lokalna samouprava u Srbiji – www.slglasnik.com/index.
  • Ustav Bosne i Hercegovine, 1995. god.
  • Ustav na Republika Makedonija, 1992. god.
  • Ustav Republike Hrvatske, 1990. god.
  • Ustav Republike Srpske, 1992. god.
  • Ustav Republike Srbije, 2006. god.
  • Zdravko Zlokapa: „ Komparativni pregled lokalne samouprave u Danskoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Makedoniji i BiH“, www.soros.org.ba/docs_lokalna_uprava/razvoj_modela_visetipskih_jedinica_lokalne_samouprave_u_bih.
  • Program za reformu lokalne samouprave u Srbiji (SLGRP) – www.skgo.org
  • Zakon o lokalnoj samoupravi („Službeni glasnik. Republike Srpske,“ broj 101/ 04, 42/05 i 118/05)
  • Zakon o principima lokalne samouprave u Federaciji Bosne i Hercegovine www.gorazde.ba
Еще
Статья научная