Neki aspekti odnosa škole prirodnog prava i Kelzenove normativističke teorije prava

Автор: Jež Zdravko, Dunđerski Borivoje

Журнал: Pravo - teorija i praksa @pravni-fakultet

Рубрика: Original scientific work

Статья в выпуске: 3-4 vol.27, 2010 года.

Бесплатный доступ

Škola prirodnog prava i Kelzenova normativistička teorija prava, ostavile su zapaženo mesto u celokupnoj istoriji u oblasti teorije prava. Međutim škola prirodnog prava ima svoje trajanje od petog veka pre nove ere, a Kelzenova normativistička teorija ima trajanje nešto više od pola stoleća (od 40-tih godina prošlog veka). Osnovne karakteristike Škole prirodnog prava jeste da svoj izvor nalazi u ljudskom umu kao prirodnoj supstanci i čije su karakteristike osnovna i univerzalna prava čoveka kao što su pravo na život, pravo na slobodu, pravo na ljudsko dostojanstvo i pravo na imovinu i jednakost ljudi po rođenju. Međutim Kelzenova normativistička teorija izvor celokupnog prava nalazi u pra-normi, jednoj metafizičnoj normi kojom se definiše i suština čoveka i same države Ipak i Škola prirodnog prava i Kelzenova normativistička teorija, svaka na svoj način, su ukazivale na manjkavosti pozitivnog prava, koje, uglavnom, počiva na interesno političkoj osnovi. S tim da prirodno pravo na jedan umno-racionalan i prirodan način interpretira koncept prava, bez primesa interesno političkog i ideološkog, a Kelzenova normativistička teorija čuva i štiti pravo od ideološko-političkog kroz zatvoren sistem čistog prava koje počiva na pra-normi, koja nema uporišta u prirodno i društvenoj realnosti.

Еще

Pra-norma, um-razum, prirodno pravo, metafizika, ljudska prava, ljudske slobode, sholastika, društveni interes, pozitivno pravo, Sokrat, Kelzen, država, normatovizam

Короткий адрес: https://sciup.org/170202691

IDR: 170202691

Список литературы Neki aspekti odnosa škole prirodnog prava i Kelzenove normativističke teorije prava

  • Ruso, Ž. Ž.: Društveni ugovor. O poreklu i osnovama nejednakosti, među ljudima, Beograd, 1949.
  • Vukadinović, G.: Žan Žak Ruso i prirodno pravo, Novi Sad, 1993.
  • Bloh, E.: Prirodno pravo i ljudsko dostojanstvo, Beograd, 1977.
  • Čavoški, K.: Mogućnost slobode i demokratije, Beograd 1981.
  • Đurić, M.: Ideje prirodnog prava kod grčkih sofista, Beograd, 1958.
  • Kant, I.: Um i sloboda, Beograd, 1974.
  • Metalko, J.: Evolucija priorodnog pravne ideje i neki njeni savremeni aspekti, Zbornik Pravnog fakulteta, Zagreb, br. 1/1967.
  • Hans Kelzen: Čista teorija prava: uvod u problematiku pravne nauke, Pravni fakultet, Centar za publikacije, Beograd, 1998.
  • Hans Kelzen: Opšta teorija države i prava, Arhiv za pravne i društvene nauke, Beograd, 1951.
  • Ljubomir Tadić: Filozofija prava, Enciklopedija filozofskih disciplina, Naprijed, Zagreb, 1983.
Статья научная