Razvoj poljoprivrede u ruralnim sredinama Srbije

Автор: Radomir Jovanović

Журнал: Ekonomski signali @esignali

Статья в выпуске: 1 vol.8, 2013 года.

Бесплатный доступ

U Srbiji danas ima milion nezaposlenih. Istovremeno od oko 5000 sela, svako četvrto je na putu nestajanja. Tako će za deceniju i po u njima ostati samo spomenici kao dokaz skorašnjeg života. I dok ljudi nemaju posla, a sela izumiru ne koristi se šansa da se ti negativni trendovi na srpskom selu zaustave a samim tim i da se razvijaju ruralna područja. Naime, od deset radnika koji su ostali bez posla, više od polovine moglo bi da se zaposli u ruralnim područjima Srbije. To se ne odnosi samo na radnike koji su ostali bez posla zbog strukturnih neprilagođenosti proizvodnje, višegodišnjih sankcija i tranzicione krize, već i na one koji su ostali bez firmi u kojima su radili pre NATO bombardovanja 1999. godine. Sve ovo govori da su radnici još uvek jednom nogom u opanku a sa drugom u cipeli. Povratak u ruralna područja zemlje ne znači, međutim, vraćanje radnika motici i traktoru, već njihovo zapošljavanje u oblasti poljoprivrede i oko nje. To znači šumarstvu, vodoprivredi, raznim uslužnim delatnostima, zanatstvu, domaćoj radinosti, infrastrukturnim, malim i srednjim industrijskim pogonima (kojih ima 250.000, a cilj je da ih bude 400.000), čija proizvodnja ne ugrožava ekološku ravnotežu.

Еще

Selo, zemljište, deagrarizacija, besperspektivnost, resursi, mogućnost, budućnost

Короткий адрес: https://sciup.org/170204202

IDR: 170204202

Список литературы Razvoj poljoprivrede u ruralnim sredinama Srbije

  • Bandarra N.J., Devenir du monde rural face aux orientations de la politique européenne 2007-2013. Revue de marshe commun et de L' Union européenne, 2006, uo 499, Paris.
  • Vićentijević, D., Vujović, N., 2004, "Agrarna politika EU i budućnost poljoprivrede Srbije" broj: Poljoprivreda u tranziciji 3 i 4.
  • Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (2004.): Poljoprivreda Srbije ka evropskim integracijama, Beograd.
  • Strategija razvoja poljoprivrede Srbije, 2005., Službeni glasnik Republike Srbije, br. 78, Beograd.
  • Tomić, D., Gulan, B., (2004): Mogućnosti korišćenja ruralnog kapitala, Zbornik: Kapital u poljoprivredi IEP, Beograd, strana 267-275.
  • Materijali EEZ (1989): Budućnost ruralnih područja u Evropskoj zajednici, Glasnik poljoprivrede, Beograd, br. 11-12, str. 41-48.
  • Jovanović, R., Strane direktne investicije u poljoprivredi i prehrambenoj industriji i njihova ekonomska efikasnost u Srbiji, Univerzitet Priština, sad Kosovska Mitrovica, 2012. godine.
  • Republički popis poljoprivrede od oktobra do decembra 2012. godine, Republički zavod za statistiku. Službeni glasnik 2013. godine.
Статья научная