Sudije i tužioci u sistemu pravne etike

Автор: Jež Zdravko, Golić Darko

Журнал: Pravo - teorija i praksa @pravni-fakultet

Рубрика: Original scientific work

Статья в выпуске: 7-8 vol.25, 2008 года.

Бесплатный доступ

Pored toga što pravnim normama ustupaju sadržaj ili ga pak koriguju, etičke norme su i izvor obaveza za sve koji pravo primenjuju, a naročito sudije, tužioce i advokate. Etičke obaveze i profesionalna odgovornost sudija u najvećoj meri su regulisani etičkim kodeksom koji je usvojilo Društvo sudija, a koji ima neobavezujući karakter, kao i odredbama Zakona o sudijama, te procesnih zakona i samog Krivičnog zakonika. Društvo sudija Srbije je usvojilo Standarde sudijske etike 2003. god., u čijoj osnovi su kanoni Kodeksa sudijske etike Društva sudija Srbije iz 1998. god. Standardi su usklađeni sa međunarodnim etičkim standardima izraženim u Nacrtu Bangalorskog kodeksa sudijskog ponašanja, koji je usvojen od Pravosudne grupe UN-a, te u sličnim aktima skoro svih demokratskih zemalja. Kodeks sudijske etike sadrži deset glavnih kanona koji obavezuju svakog sudiju. Radi se o sledećim kanonima: nezavisnost, pravednost, profesionalnost, integritet, posvećenost, odanost kodeksu, apolitičnost, nepodmitljivost, doličnost, hrabrost. Sudska i tužilačka delatnost zahteva veće obaveze njihovih nosilaca od onih koje su pravno propisane. Složenost i značaj ovih delatnosti se reflektuje se na planu etičkih obaveza. One dopunjuju i postrožavaju pravne, čineći sa njima novi sistem, većeg i kvalitetnijeg nivoa. Ustav, zakoni i etički kodeksi koji regulišu obaveze sudija i tužilaca u Srbiji odgovaraju opšteprihvaćenim standarima u demokratskom svetu. One zajedno čine jedinstven, zaokružen i celovit sistem, koji uz postojanje adekvatnih organa koji će se starati o njihovoj primeni, predstavljaju optimalnu garanciju ispravnog postupanja ovih organa.

Еще

Moral, etika, kodeks, sudije, tužioci, pravo, standardi, zakon, ustav, principi, pravosuđe, društvo, norma, odgovornost, nezavisnost, nepristrasnost, korupcija, profesionalnost

Короткий адрес: https://sciup.org/170202794

IDR: 170202794

Список литературы Sudije i tužioci u sistemu pravne etike

  • Moliterno, Dž. E., Materijali za izborni predmet Pravna etika, za pravne fakultete u Srbiji: Srpski standardi uz komparativni pregled, projekat „Vladavina prava u Srbiji”, 2006. god.
  • Ustav Republike Srbije, 2006.
  • Zakon o sudijama, 2001.
  • Krivični zakonik, 2005.
  • Zakonik o krivičnom postupku, 2004.
  • Standardi sudijske etike, 2003.
Статья научная