Утицај програма ритмичке гимнастике и плеса на музикалност студенткиња

Автор: В. Јованчевић, С. Мандарић, Ф. Фратрић

Журнал: Sport Mediji i Biznis @journal-smb

Статья в выпуске: 1 vol.3, 2017 года.

Бесплатный доступ

Музика у свим својим облицима, небројеним ритмовима и мелодијама представља велики потенцијал за директан утицај на побољшање музикалности. Наставним планом и програмом предмета Ритмичке гимнастике и плеса који је спроведен на Факултету спорта и физичког васпитања у Новом Саду, у трајању од једне године, утицало се на музикалност 70 студенткиња прве године студија. Циљ рада је да се утврди ниво музичко-ритмичких способности и њихова трансформација. За процену музичко-ритмичких способности примењен је Сишор тест. За трансформационе процесе иницијалног и финалног мерења коришћен је T-test, док је за разлику између група испитаника у нивоу музикалности примењена униваријантна анализа варијансе (ANOVA). Очекивани резултати су потврђени у високом проценту. Сигнификантност је максимална и износи p=.01.

Еще

Сишор тест, ритам, музика

Короткий адрес: https://sciup.org/170203678

IDR: 170203678

Список литературы Утицај програма ритмичке гимнастике и плеса на музикалност студенткиња

  • Јованчевић, В. (2014). Упоредна анализа базичнихфитнес компонената плесача. Магистарски рад. Универзитет у Нишу.
  • Јоцић, Д. Ј., Мандарић, С. (1996). Ритами други плесни елементи у спортским активностима. Физичка култура, 50 (1-2). Стр. 96- 99.
  • Костић, Р. (1993). Релации между когнитивните,конативните и музикалните параметри и моторното възпроизвеждане на ритмически структури. У М. Глушкова (ур.), Международна научна конференция „Хуманизиране на педагогическия процес“ (стр. 184-185). Благоевград: Министерство на науката и образоването, югозападен университет „Неофит Рилски“.
  • Коцић, Ј., Tassotti, F., Марковић, Е. (2002). Ритмичкагимнастика, плесови и њихов утицај на музичкоритмичке способности ученика млађих разреда основне школе. Годишњак Факултета спорта и физичког васпитања, 11. Стр. 208-216.
  • Московљевић, Л., Орлић, А. (2012). Релацијеизмеђу способности и ставова студената и успешности у ритмичкој гимнастици - полне специфичности. Физичка култура, 66(2). Стр. 129- 137.
Статья научная