Zapošljavanje mladih kao novi zadatak u razvoju radnog prava

Автор: Počuča Milan, Šipovac Radica

Журнал: Pravo - teorija i praksa @pravni-fakultet

Рубрика: Original scientific work

Статья в выпуске: 7-8 vol.25, 2008 года.

Бесплатный доступ

Rad je posvećen problemu zapošljavanja mladih u uslovima sve zahtevnijeg tržišta rada, kako na globalnom nivou, tako i u nacionalnim okvirima. Neuspešno i nedovoljno uključivanje mladih ljudi u tržište rada ostavlja široke i sveobuhvatne posledice na društvo u celini, kao i na materijalno i psihičko stanje pojedinaca i njihovih porodica. U prvom delu rada, ističe se značaj delatnosti Međunarodne organizacije rada, kao osnove za izradu nacionalnih strategija za efikasnije zapošljavanje mladih. S tim u vezi, sačinjen je pregled izveštaja Međunarodne organizacije rada pod nazivom 'Global Employment Trends for Youth' iz 2006. godine, u okviru kojeg je naročit naglasak stavljen na objašnjenje niza zabluda koje postoje u sagledavanju ovog problema a predstavljaju prepreku u rešavanju istog. Ovaj Izveštaj predstavlja deo šire strategije Međunarodne organizacije rada koja se naziva Millennium Development Goals (MDG), a bazira na Milenijumskoj deklaraciji UN (2000). Drugi deo pregleda Izveštaja ukazuje na moguća objašnjenja ove negativne pojave koja se ogleda u drastično većoj stopi nezaposlenosti mladih u odnosu na stopu nezaposlenosti odraslih. U drugom delu rada, težište je na situaciji u Republici Srbiji, kojoj još uvek nedostaju konkretni programi i akcije sa ciljem eliminisanja ovog značajnog društvenog problema. Međutim, nazire se određeni pomak koji se ogleda u započetom procesu donošenja Nacionalne strategije za mlade, kao i u potpisanom sporazumu o formiranju Centra za razmenu iskustava javnih službi u okviru zemalja jugoistočne Evrope. Povećanje stope zaposlenosti mladih u Srbiji zavisi upravo od ovakvih planiranih i pravilno usmerenih akcija, pod uslovom, naravno, da budu dosledno sprovedene do kraja.

Еще

Zapošljavanja mladih, delatnost MOR-a, Nacionalna strategija javne službe

Короткий адрес: https://sciup.org/170202799

IDR: 170202799

Список литературы Zapošljavanje mladih kao novi zadatak u razvoju radnog prava

  • Elder, S., i Schmidt, D., „Global Employment Trends for Youth”, Internacional Labour Office, Geneva, 2006.
  • „Facts on youth employment”, Internacional Labour Office, Geneva, 2006.
  • „InFocus Programme on Skills, Knowledge and Employability”, Laura Brewer, Internacional Labour Office, Geneva, 2004.
  • „French youth unemloyment: An overview”, Catherine Bruno, OFCE Paris, Sandrine Cazes, Employment and Market Policies Branch, Internacional Labour Office, Geneva, 1998.
  • „New ILO study says youth unemployment rising, with hundreds of millions more working but living in poverty”, Internacional Labour Office, Geneva, 2006.
  • „Strategija Ministarstva prosvete i sporta za period 2005-2010”, dr Slobodan Vuksanović, Beograd, 2005.
  • „Organizaciona struktura procesa izrade strategije za mlade”, www.mos.sr.gov.yu
  • „Zamisli život”, pregled organizacije kampanje u vezi sa izradom nacionalne strategije za mlade, http://www.zamislizivot.org
  • „Nacionalna strategija za mlade”, 16. novembar 2007. www.b92.net
  • „Podrška mladima da pronađu posao”, Tanjug, 23.10.2007.
  • „Ministarka: polovina mladih u Srbiji bez posla“, Tanjug, 7. 9. 2007.
  • „Slaba ponuda poslova za mlade” N. Korlat, http://www.mtsmondo.com/news
  • „Stopa nezaposlenosti u Srbiji 48%”, 31. 05. 2007, http://www.mtsmondo.com/news
  • „Polovina mladih u Srbiji nezaposlena” M. Nikić, Politika, 13.11.2007.
Еще
Статья научная