Zdravstveno osiguranje i njegovo regulisanje u Republici Srbiji

Автор: Milošević Sandra, Tepavac Rajko

Журнал: Pravo - teorija i praksa @pravni-fakultet

Рубрика: Original scientific work

Статья в выпуске: 9-10 vol.26, 2009 года.

Бесплатный доступ

Razvojem ekonomije i društva, visoko razvijenu proizvodnju i savremene ekonomske odnose gotovo je nemoguće zamisliti i ostvariti bez obavljanja delatnosti osiguranja. Sa pojavom robno-novčanih odnosa i klasnog društva otpočinje se sa obavljanjem delatnosti osiguranja, koje je u svom razvojnom putu doživelo brojne promene, ali je u suštini njegova osnovna funkcija ostala ista - zaštita lica i imovine. Da je osiguranje neophodno pokazuje i činjenica da je ono u stalnom razvoju, bez obzira na karakter društveno-ekonomskih i političkih odnosa. Osnovne funkcije osiguranja su univerzalne i kao takve izuzetno značajne za svako društvo, bez obzira na društveno-politički sistem. Socijalno osiguranje pojavilo se krajem XIX veka, a prvi put je uvedeno u Nemačkoj 1883. godine. Nakon toga ono biva prihvaćeno i u Austriji, Norveškoj, Holandiji, Luksemburgu, Finskoj, Mađarskoj i Engleskoj, a tek 30. tih godina XX veka i u SAD, Kanadi i zemljama Južne Amerike. Posle Drugog svetskog rata socijalno osiguranje postaje prihvaćeno i u sve većem broju zemalja Afrike, Azije i u drugim delovima sveta. U Srbiji ovo osiguranje se javlja 1922. godine, kada je donet Zakon o osiguranju radnika. Sistem socijalnog osiguranja u međuvremenu je stalno usavršavan, tako da se danas u mnogome razlikuje od početnih oblika socijalnog osiguranja. Savremeni sistem socijalnog osiguranja karakteriše organizovana zaštita kojom se obezbeđuje materijalna i socijalna sigurnost čoveka u slučaju ugroženosti njegovog zdravlja, smanjenja radne sposobnosti, starosti i nezaposlenosti. Osnovni vidovi socijalnog osiguranja su: zdravstveno osiguranje, penzijsko i invalidsko osiguranje i osiguranje za slučaj nezaposlenosti. U ovom radu biće obrađen samo jedan aspekt socijalnog osiguranja - zdravstveno osiguranje, kao i pitanje kako je ono uređeno u Republici Srbiji.

Еще

Osiguranje, zdravstvo

Короткий адрес: https://sciup.org/170202720

IDR: 170202720

Список литературы Zdravstveno osiguranje i njegovo regulisanje u Republici Srbiji

  • Boris Marović, Osiguranje i špedicija, Stylos, Novi Sad, 2001.
  • Boris Marović, Nebojša Žarković, Leksikon osiguranja, DDOR, Novi Sad, 2002.
  • Milivoje Stamatović, Đorđe Jakovljević, Branka Legetić, Mirjana MartinovCvejin, Zdravstvena zaštita i osiguranje, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, Beograd, 1997.
  • Boris Marović i Dragan Mrkšić, Osiguranje i reosiguranje, Financing centar, Novi Sad, 1996.
  • A. Tasić, Osnovi osiguranja, Privredno-finansijski vodič, Beograd, 1976. g
  • „Ekonomska enciklopedija“, Savremena administracija, Beograd, 1986. god.
  • Violeta Lj. Todoroski, Organizacija i finansiranje zdravstvenog osiguranja (komparativna analiza), magistarska teza, Beograd, 2000.
  • Zakon o zdravstvenom osiguranju, „Službeni glasnik“, br. 18/92, 26/93, 53/93, 67/93, 48/94, 25/96, 46/98
  • D. Mrkšić, Z. Petrović, K. Ivančević, Pravo osiguranja, Privredna Akademija, Novi Sad, 2006.
  • Zakon o zdravstvenom osiguranju Republike Srbije
  • www.google.com
  • internet sajt republičkog ministarstva zdravlja
  • www.ddor.com
Статья научная