Значај дијагностике у утврђивању морфо-функционалног статуса вежбача ради одабира адекватне врсте тренажне технологије

Автор: С. Петронијевић, Д. Драксимовић, Б. Угринић

Журнал: Sport Mediji i Biznis @journal-smb

Статья в выпуске: 1 vol.4, 2018 года.

Бесплатный доступ

Због великог бројa ризик-фактора и контраиндикација, дијагностика и прогностика добијају све већи значај. Дијагностиком и прогностиком утврђују се проблеми, указује се на факторе ризика и усмерава се ка изабраном програму терапије, превенције, рекреације, спортске рекреације или спорта. Већина људи има неки здравствени проблем, а најчешће су то кардиоваскуларни, ендокрини или постурални проблеми. Циљ овог рада је дијагностика морфо-функционалног статуса код испитане популације, подељене у три групе. Обухваћено је 106 испитаника – прву групу су чинили професионални мачеваоци, другу специфични професионалци и трећу групу рекреативци. Изабрани тестови морфолошких показатеља, као и показатеља функционалног одговора на телесна оптерећења, омогућавају идентификацију базичне структуре морфо-функционалног простора. Статистичком обрадом података и детаљном анализом резултата добијених у све три популације, дошло се до закључка да изабрани морфолошки показатељи, као и показатељи функционалног одговора на телесна оптерећења, омогућавају идентификацију базичне структуре морфо-функционалног моторичког простора. Испитивање је извршено спровођењем експлоративне факторске анализе, која је продуковала структуру шест латентних генератора варијабилитета. Значај овог рада је у праћењу актуелне теме савременог човека, стреса и замора. Неопходност третирања овог проблема у пракси указује на доминантну чињеницу о брзини застаревања програма у пракси. Због тога је потребно велико знање о дијагностици и прогностици, као и примена савремених научних достигнућа.

Еще

Дијагностика, прогностика, тренажна технологија

Короткий адрес: https://sciup.org/170203668

IDR: 170203668

Список литературы Значај дијагностике у утврђивању морфо-функционалног статуса вежбача ради одабира адекватне врсте тренажне технологије

  • Вишњић, С., Драшковић, В. (2005). Интеграцијефизичке културе и медицине у отклањању последица хипокинезије на примеру програма Студија №1. Београд: I међународна конференција „Менаџмент у спорту“, (Зборник радова), Факултет за менаџмент у спорту Универзитета „Браћа Карић“.
  • Драшковић, В. (2007). Ефекти тренажне технологијена физичку и радну способност особа са хипокинетичким синдромом. Београд: докторска дисертација, Факултет за менаџмент у спорту, Универзитета „Браћа Карић“
  • Драшковић, В., Вишњић, С. (2005). Дијагностикапроцена физичког статуса као мериторни фактори кинетичког програма. Београд: I међународна конференција „Менаџмент у спорту“, (Зборник радова), Факултет за менаџмент у спорту Универзитета „Браћа Карић“.
  • Немец, П. (1999). Дијагностика и методика у спорту.Нови Сад: Универзитет: Новосадски маратон
Статья научная