Brak sa elementom inostranosti

Автор: Šipovac Radica, Prelević Snežana

Журнал: Pravo - teorija i praksa @pravni-fakultet

Рубрика: Review paper

Статья в выпуске: 9-10 vol.27, 2010 года.

Бесплатный доступ

Porodično-pravni odnosi sa stranim elementom predstavljaju jednu od najučestalijih i najvažnijih oblasti međunarodnog privatnog prava. Razvoj međunarodnog saobraćaja, korišćenje Interneta, engleskog kao svetskog jezika, izjednačavanje stranih i domaćih državljana u sticanju većine prava, samo su neki od faktora koji su uticali na intenzitet kretanja ljudi preko granica ne samo u susedne zemlje već i u geografski udaljene krajeve u kojima važe različite norme i shvatanja. U regulisanju porodično-pravnih odnosa kulturno nasleđe i verska shvatanja u pojedinim zemljama imaju snažan uticaj, što ima za posledicu značajne razlike u porodično-pravnim normama. Međutim, iako ne postoji snažan interes za unifikacijom pravila ponašanja u oblasti porodičnih odnosa sa elementom inostranosti, kao na primer u oblasti kupoprodaje i drugih ugovora na koje se oslanja međunarodni promet dobara, ima pokušaja da se, makar u određenom regionu ujednače porodično-pravna pravila. Do približavanja normi dolazi u Povelji OUN, Univerzalnoj deklaraciji o pravima čoveka, Međunarodnom paktu o građanskim i političkim pravima, Evropskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda sa tendencijom smanjenja neravnopravnosti polova, diskriminacije dece rođene van braka, omogućavanja i olakšavanja razvoda braka i sl. Ljudski razvoj prati i smanjenje kulturnih i psiholoških inhibicija da se stupi u brak sa osobom drugačije nacionalnosti, vere ili rase. Sve to doprinosi učestalom nastajanju porodično-pravnih odnosa koji se vezuju za više država i broja pravnih pitanja koja nastaju iz takvih odnosa, jer i pored određenih približavanja, ostaje konstatacija da su razlike među porodično-pravnim propisima pojedinih zemalja i dalje značajne, te da neće brzo nestati.

Еще

Brak sa elementom inostranosti, međunarodno porodično pravo, ZMPP, izigravanje zakona u međunarodnom porodičnom pravu

Короткий адрес: https://sciup.org/170202650

IDR: 170202650

Список литературы Brak sa elementom inostranosti

  • Varadi T., Bordaš B., Knežević G., Pavić V., Međunarodno privatno pravo, Službeni glasnik, Beograd, 2007.
  • Stanivuković M. i Živković M., Međunarodno privatno pravo, Službeni list SCG, Beograd, 2004.
  • Jezdić M., Međunarodno privatno pravo, Zavod za izdavanje udžbenika Socijalističke Republike Srbije, Beograd, 1963.
  • Kovaček-Stanić G., Porodično pravo, Pravni fakultet, Novi Sad, 2007.
  • Malenica A., Rimsko pravo, Autor, Novi Sad, 1999.
  • Matić Ž., Kratak pregled nekih osnovnih teoretskih i praktičnih pitanja unifikacije međunarodnog privatnog prava u radu Haške konferencije za međunarodno privatno pravo, Sastanak stručnjaka i naučnih radnika iz oblasti međunarodnog privatnog prava, Beograd, 1976.
  • Novaković Uroš, Dejstva braka na lične odnose supružnika u šerijatskom pravu, Pravni život, Pravo i međunarodne integracije, tom II, Udruženje pravnika Srbije, Beograd, 2008.
  • Pak M., Međunarodno privatno pravo, Službeni list SRJ, Beograd, 2000.
  • Salma J., Odgovornost za izigravanje prava, Zbornik radova, XVIII/1-3, Pravni fakultet u Novom Sadu, Novi Sad, 1984.
  • Stanivuković M., Praktikum za međunarodno privatno pravo, Pravni fakultet u Novom Sadu, Novi Sad, 2004.
  • http//www.projuris.org, 21.02.2009.
Еще
Статья научная