Dečiji rad, zloupotreba i negacija dečijih prava

Автор: Bjelajac Željko

Журнал: Pravo - teorija i praksa @pravni-fakultet

Рубрика: Original scientific work

Статья в выпуске: 9-10 vol.25, 2008 года.

Бесплатный доступ

Rad koji obavljaju deca od ranog uzrasta, i u vrlo teškim i nehumanim uslovima nije nova pojava. Kada dete radi pod izuzetno teškim i nehumanim uslovima, kada su naknade za rad male ili ih uopšte nema, kada se rad odvija opšte rečeno u nezdravim uslovima (na opasnim mašinama ili sa hemikalijama), onda se smatra da postoji iskorišćavanje dečijeg rada. Međutim, kada dete pomaže svojim roditeljima u obavljanju kućnih poslova, zarađuje za džeparac u slobodno vreme, učestvuje u porodičnom biznisu, tada ne možemo govoriti o postojanju iskorišćavanja dečijeg rada. Nije svako dete koje radi podjednako žrtva iskorišćavanja u radu. Priroda ovog fenomena zavisi od nekoliko faktora, među kojima možemo izdvojiti uzrast deteta, zdravstveno stanje deteta, ekonomske prilike u državi, stepen razvoja tehnologije i najvažnije - stepen humanog razvoja. Postoji više organizacija u svetu koje se bave pitanjima dečijeg rada. Ovom prilikom pomenućemo dve: Globalni marš protiv dečijeg rada i Međunarodna organizacija rada - MOR. MOR je tokom vremena svog postojanja konstantno nastojao da ustanovi standarde minimalnog uzrasta za zapošljavanje kao početni kriterijum za definisanje i regulisanje problema u vezi dečijeg rada. Počevši od te Konvencije pa nadalje, ustanovljavao se minimalni uzrast za zapošljavanje. Konvencija o pravima deteta je značajan dokumenat koji je sublimirao sva ljudska prava koja se priznaju nekoj posebnoj grupi. Srbija i Crna Gora su ratifikovale Konvenciju o pravima deteta. Imajući u vidu realno stanje stvari u odnosu na proklamovane ciljeve, može se zaključiti da nam predstoje kontinuirane aktivnosti i borba za uspostavljanjem civilizacijskih standarda u cilju poštovanja ljudskih prava, naročito prava dece.

Еще

Rad, deca, iskorišćavanje, organizacija, ljudska prava, prava deteta, konvencija

Короткий адрес: https://sciup.org/170202782

IDR: 170202782

Список литературы Dečiji rad, zloupotreba i negacija dečijih prava

  • Obradović, G., „Prinudni rad u međunarodnom i uporednom radnom pravu I”, Zbornik referata: Radno pravo u uslovima tranzicije, Kragujevac, 2003.
  • Ristanović, V., Ćopić, S., Milivojević, S., Tatić, B., Mihić, B., Trgovina ljudima u Srbiji, Viktimološko društvo Srbije, OEBS, Beograd, 2004.
  • Bjelajac, Ž., Trgovina ljudima uzroci i posledice, Beograd, 2005.
  • Konvencija MOR – koja se odnosi na zabranu i direktno delovanje radi ukidanja najtežeg oblika dečijeg rada (br. 182) usvojena 17. VI 1999. godine na 87. zasedanju Konferencije MOR-a u Ženevi.
  • Konvencija o pravima deteta, usvojena pod okriljem UN-a 20. 11. 1989. godine.
Статья научная