Korupcija kao vid organizovanog kriminala

Автор: Bjelajac Željko

Журнал: Pravo - teorija i praksa @pravni-fakultet

Рубрика: Original scientific work

Статья в выпуске: 3-4 vol.25, 2008 года.

Бесплатный доступ

Organizovani kriminal, sa pravom se može istaći, u današnje vreme ne poznaje granice država i režima. On predstavlja glavnu pretnju političkoj i ekonomskoj stabilnosti, odnosno privrednom razvoju u celoj jugoistočnoj Evropi. Mreže dobro organizovanih kriminalnih grupa svih boja i nacija bave se različitim 'unosnim poslovima' koji donose ogromne profite, a najčešće onima koji se odnose na trgovinu narkoticima, oružjem i belim robljem. Dokazano je da u privrednom okruženju koje nije pretrpelo reforme, slabo finansijsko i privredno poslovanje u većoj meri je kombinovano sa svim nelegalnim poslovima. Korupcija predstavlja najperfidniji i najteži vid organizovanog kriminala koji doprinosi njegovoj ekspanziji i ukorenjivanju u sve pore društvenog sistema. Korupcija omogućava brzo i jednostavno okorišćavanje, uz to teško joj je ući u trag. Imajući u vidu njen karakter potpuno je razumljivo što doseže planetarne razmere. Zato kriminolozi ne govore o potpunom odstranjivanju, već o njenom smanjivanju na meru koja je podnošljiva za društvo. O korupciji se svi izjašnjavaju kao o neprihvatljivoj pojavi, makar deklarativno. Međutim, visoko moralan stav o neprihvatljivosti korupcije nalazi se u raskoraku sa konkretnim životnim situacijama, gde građani obično pred korupcijom 'zatvaraju oči', kako bi rešili različite životne probleme. Problem korupcije je značajan. Stoga se tokom tranzicionih reformi ovim pojavama mora ukazati posebna pažnja uporedo sa ekonomskim pravnim i drugim reformama.

Еще

Organizovani kriminal, korupcija, nasilje, Evropska komisija, međunarodni akti

Короткий адрес: https://sciup.org/170203728

IDR: 170203728

Список литературы Korupcija kao vid organizovanog kriminala

  • Bjelajac, Ž., Trgovina ljudima, uzroci i posledice, Beograd 2005.
  • Krijumčarenje ljudi, Centar za unapređivanje pravnih studija Beograd, Centar za pravna pitanja Bukurešt, govor Aurel Ćobanu- Dordea.
  • Centar za proučavanje Alternativa / Centre for Policy Studies (CPA/CPS), (2002). Istraživanje javnog mnjenja o korupciji uz pomoć USAID, CRS i Freedom House.
  • UN, Zajednička procena situacije za Srbiju i Crnu Goru, Beograd 2003.
  • www.radiostudent.si/projekti/demokracija/teksti/korupcija
Статья научная