Organizovani kriminalitet - pojam, karakteristike, uzroci i metodi suprotstavljanja

Автор: Matijašević Jelena

Журнал: Pravo - teorija i praksa @pravni-fakultet

Рубрика: Review paper

Статья в выпуске: 1-2 vol.25, 2008 года.

Бесплатный доступ

Kriminalitet je individualni i društveni problem svakog društva i ima više svojih lica i naličja. Vremenom, učinioci krivičnih dela uvideli su potrebu i prednosti međusobne povezanosti i organizovanosti. Organizovani pristup izvršenju krivičnih dela omogućuje ne samo njihovo uspešno izvršenje, nego i otežava, a često i onemogućava otkrivanje učinilaca i pronalaženje dokaza. Uprkos brojnim domaćim i međunarodnim skupovima posvećenim upravo ovoj temi, jedinstvena verifikacija organizovanog kriminala ne postoji. Organizovani kriminalitet vešto koristi uslove nedorečenosti pravne regulative da ostvari kontakte i uspostavi veze sa organima vlasti, državnim, političkim i drugim subjektima. Različiti su metodi stizanja do najviših organa vlasti. Korupcija je najčešće primenjivan način, ali kriminalne veze se uspostavljaju i ucenom, pritiscima, iznudom i drugim metodama. Transnacionalni organizovani kriminalitet je organizovani kriminalitet čija se kriminalna delatnost odvija na prostorima dveju ili više država ili je po bilo kom osnovu povezana sa više država. Organizovani kriminalitet se sve više internacionalizuje jer to donosi veću dobit i stvara njegov jači uticaj. Koreni i suštinski uzroci organizovanog kriminaliteta sadržani su u društveno-materijalnim uslovima i postojećim privrednim, političkim, socijalnim, istorijskim, geografskim i drugim značajnim odnosima u jednom društvu. Transnacionalni organizovani kriminalitet predstavlja opasnost za bezbednost i razvijenih zemalja i zemalja u tranziciji. Uvek će nastojati da se prilagodi novim društveno-ekonomskim odnosima i političkim uslovima. I pored svih razmatranja i konstatacija, još uvek nema celovite, jasne i precizne strategije delovanja u borbi protiv transnacionalnog organizovanog kriminaliteta. Cilj kome treba težiti obuhvata, pored donošenja odgovarajućih propisa i sprovođenja prethodno navedenih mera, jačanje kulturnog imuniteta naroda.

Еще

Kriminalitet, organizovani kriminalitet, transnacionalni organizovani kriminalitet, krivično delo, društvo, državni organi, korupcija

Короткий адрес: https://sciup.org/170203738

IDR: 170203738

Список литературы Organizovani kriminalitet - pojam, karakteristike, uzroci i metodi suprotstavljanja

  • Banović, B.: Obezbeđenje dokaza u kriminalističkoj obradi krivičnih dela privrednog kriminaliteta, Viša škola unutrašnjih poslova, Beograd – Zemun, 20 02 .
  • Bošković, M.: Transnacionalni organizovani kriminalitet, Policijska akademija, Beograd, 20 03.
  • Bošković, M.: Organizovani kriminalitet, Policijska akademija, Beograd, 1998.
  • Bošković, M.: Aktuelni problemi suzbijanja korupcije, Policijska akademija, Beograd, 2000.
  • Bošković, M.: Kriminološki leksikon, Matica srpska, Univrzitet u Novom Sadu, 1999.
  • Ignjatović, Đ.: Organizovani kriminalitet, drugi deo, Policijska akademija, Beograd, 1998.
  • Masleša, R.: Teorije i sistemi sigurnosti, magistrat, Sarajevo, 2001.
  • Mitrović, M.: Društveni koreni kriminaliteta u Srbiji, www.orgkriminal.org
  • Skakavac, Z.: Pojam i pojavni oblici organizovanog kriminaliteta, Pravni fakultet u Novom Sadu, 2003.
Статья научная