Pravo na suđenje u razumnom roku - značajan princip građansko procesnog prava

Автор: Prelević Snežana, Lampe Rok, Džudović Marinko

Журнал: Pravo - teorija i praksa @pravni-fakultet

Рубрика: Original scientific work

Статья в выпуске: 5-6 vol.26, 2009 года.

Бесплатный доступ

Srbija je kao sledbenik Državne zajednice preuzela prava i obaveze iz potpisanih međunarodnih ugovora, među kojima je i obezbeđivanje prava na pravično suđenje, koje pretpostavlja i suđenje u razumnom roku, čije je poštovanje propisano članom 6 Evropske konvencije o ljudskim pravima. I pored postojanja ustavnih, procesnih i organizacionih propisa koji proklamuju pravo suđenja u razumnom roku, ne može se reći da je u našem pravnom sistemu obezbeđena potpuna zaštita navedenog prava. O tome govori i veliki broj predstavki građana Srbije kojima je nakon ratifikacije Evropske konvencije o ljudskim pravima omogućeno obraćanje Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu. U presudi povodom slučaja V.A.M. protiv Srbije Evropski sud za ljudska prava konstatovao je da u pravnom sistemu Srbije građani nemaju na raspolaganju delotvorni pravni lek radi zaštite prava na suđenje u razumnom roku koje je garantovano članom 13 u vezi sa članom 6 stav 1 Evropske konvencije o ljudskim pravima. Stav Evropskog suda za ljudska prava u slučaju V.A.M. protiv Srbije bio je neposredan povod za uvođenje posebnog modaliteta ustavne žalbe u slučaju povrede prava na suđenje u razumnom roku. Kako se tekst Konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda tumači u okviru precedentnog prava Evropskog suda države potpisnice treba da uzmu u obzir i posledice koje bi presuda u slučaju druge države ugovornice mogla imati u njihovom nacionalnom pravnom poretku.

Еще

Pravo na suđenje u razumnom roku, Evropska konvencija za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, Evropski sud za ljudska prava

Короткий адрес: https://sciup.org/170202745

IDR: 170202745

Список литературы Pravo na suđenje u razumnom roku - značajan princip građansko procesnog prava

  • Brkić, Snežana, Povreda prava na suđenje u razumnom roku u Republici Srbiji, Pravni život, 13/2008, Tom V, Udruženje pravnika Srbije, Beograd, 2008.
  • Đorđević, Ljubica, Uticaj presuda evropskog suda za ljudska prava na praksu Ustavnog suda Srbije, Pravni život, 14/08, Tom VI, Udruženje pravnika Srbije, Beograd, 2008.
  • Lilić Stevan, Da li je ustavna žalba efikasan pravni lek za suđenje u razumnom roku, http://forim.mojepravo.net, 30.04.2009.
  • Matić, Marina i Lukić Dragana, Pravo na pravično suđenje u Srbiji, http://www.pravdautranziciji.com, 06.05.2009.
  • Milutinović, Ljubica, Suđenje u okviru razumnog vremenskog roka, http://informator.rs, 06.05.2009.
  • Nula Mol i Katarina Harbi, Pravo na pravično suđenje, http://scribd.com, 04.05.2009.
  • Radovanov, Aleksandar, Građansko procesno pravo, Pravni fakultet, Univerzitet Privredna akademija, Novi Sad, 2009.
  • Rajović, Veroljub, Građansko procesno pravo, Privredni savetnik, Beograd, 2003.
  • Starović, Borivoj i Keča, Ranko, Građansko procesno pravo, Pravni fakultet, Univerzitet u Novom Sadu, Novi Sad, 1995.
  • Škrnjić, Bojana, Pravo na pravično suđenje građani Srbije traže na sudu u Strazburu, http://www.borba.rs, 06.05.2009
  • Veljić, Ljiljana, Ustavno pravna zaštita prava na suđenje u razumnom roku u našem pravnom sistemu, Pravni život, 14/08, Tom VI, Udruženje pravnika Srbije, Beograd, 2008.
  • http.//www.paragrafco.co.yu, 30.04.2009.
Еще
Статья научная