Улога стратегијског менаџмента и маркетинга у управљању спортским објектима у Републици Србији

Автор: Милка Ђукић, Иванка Гајић, Ивана Зовко

Журнал: Sport Mediji i Biznis @journal-smb

Статья в выпуске: 1 vol.1, 2015 года.

Бесплатный доступ

Менаџмент и маркетинг у спорту се може и посматрати као стратегијско опредељење спортских објеката према реализацији конципираних спортских циљева,док је маркетинг стратегија последица маркетинг проблема који поседује сваки спортски објекат,пре свега у сегменту реализације финасијских средстава неопходних за одвијање спортских активности. Програм спортског објекта је пазљиво интегрисана и планирана комбинација многих активности изабраних на основу индивидуалних и групних интереса. Функције које има спортски менаџмент у спортском објекту су:програмирање,управљање људским ресурсима,маркетинг,организација догађаја и управљање ризицима.Економски ефекти се мултиплицирају путем ТВ мрезе ,доласка публике и туриста изван локалних оквира,услуга и превоза,прехране,забаве и смештаја.Приход је резултат догађаја.Како један спортски објекат може да стоји на располагању већем броју клубова у неколико градова,предпоставља се да прелазак у већи ранг такмичења доприноси стварању спортске марке па се критични фактор и одлучивање за изградњу објеката исказују потенцијалним,будућим добитком и општим добром целе друштвене заједнице. Економски амбијент се мења ,технолошки развој не познаје границе трзишта захтевају све већи квалитет ,а потрошачи постају све пробирљививији.Све ове појаве показују да даншњи успех није никаква гаранција за сутрашњи просперитет.Мањи спортски објекти морају пажљиво да прате текућа кретања и да одреде пут који ће им омогућити опстанак и даљи просперитет.У ери сталних промена,брзе реакције,представљају предуслов за опстанак.Мањи центри су прилагодљивији од већих али то захтева и сталну пажњу.Спремност да се одговори на промене и изазове треба да буде основни прицип у управљању спортским објектом.Иновативност руководства је од кључног значаја. Запослени треба да верују да заједно са руководством могу доприносити развоју.Управљење треба да буде окренуто бризи за људе.Поуздане комуникације и чврст осећај припадања међу запосленима представљају основ просперитета спортских центара.

Еще

Мернаџмент, Маркетинг, Спортски објекат, Стратегијски развој

Короткий адрес: https://sciup.org/170203702

IDR: 170203702

Список литературы Улога стратегијског менаџмента и маркетинга у управљању спортским објектима у Републици Србији

  • Adizes,I.:”Životni ciklus preduzeća”, NIP Politika,SITJ,Beograd,2001.
  • Adizes,I: “Kako rešiti krizu upravljanja”,Globus,Zagreb,1989.
  • Aćimović,D.: “Menadžment u sportu”,Serbona, Niš,2003.
  • Веск, D.E. and Cown, C.C. Spiral Dvnamics: Managing Values, Leadership and Change. Cambridge, MA: Blackwell Publishers, Inc, 2002.
  • Beckhard, R., and Harris, R.T. Organizational Transitions: Managing Com-plex Change. 2nd ed. Reading, MA: Addison-Wesley, 2007.
  • Behrendt, S. Life Cycle Design: AManual for Small and Medium-Sized Enter-prises. HewYork: Springer Verlag, 2001.
  • Bell, D.V. Power, Influence, and Authority. HewYork: Oxford Gniversity Press, 1975.
  • Bums, T. and Stalker, G.M. The Management of Innovation. London: Tavistock Press, 1961.
  • Capra, E The Turning Point. Science, Society and the Rising Culture. New York: Bantam, 1982.
  • Capra, E Gncommon Wisdom: Conversations with Remarkable People. Hew York: Bantam, 2002.
  • Carter, B. and McGoldrick, M. The Changing Family Life Cycle: Framework for Therapy. Boston: Allyn and Bacon, 1989.
  • Drucker,P.: “Management-Task,Responsibilites,Practices”.2001.
  • Drucker,P.: “On the Profession of the Management”,Mac Milan Business,2002.
Еще
Статья научная