Uslovni otpust u kaznenom zakonodavstvu Srbije

Автор: Pavlović Zoran S.

Журнал: Pravo - teorija i praksa @pravni-fakultet

Рубрика: Original scientific work

Статья в выпуске: 11-12 vol.26, 2009 года.

Бесплатный доступ

Promene u kaznenom zakonodavstvu Srbije nužno su se odrazile i na uslovni otpust. Usklađivanje sa međunarodnim standardima dovelo je do povećanja dužine izdržane kazne zatvora posle koje se može tražiti uslovni otpust, ali i ukazalo na neusklađenost sa odredbama Evropske konvencije o ljudskim pravima. Neophodno je uvesti rokove u kojima mora da se rešavaju molbe za uslovni otpust, izdiferencirati da li je to ipak samo mogućnost, ili i pravo na uslovni otpust, što bi uz uvođenje jasnijih kriterijuma na osnovu kojih bi se to utvrđivalo dovelo do svođenja arbitrabilnosti u odlučivanju po ovim zahtevima na minimum. Procesna rešenja vezana za postupak za odobrenje uslovnog otpusta morala bi se proširiti kroz uvođenje nejavnog postupka tokom rešavanja molbe za uslovni otpust, uz davanje mogućnosti zatvoreniku da aktivno učestvuje u njemu. Saslušanje stručnih lica, veštaka koja sačinjavaju Izveštaj o zatvoreniku trebalo bi uvesti najmanje kao mogućnost. Državni tužilac bi svoju ulogu u ovim postupcima morao promeniti, kroz aktivno učešće u njima. Specijalizacija sudskog veća i njegovo izdvajanje iz rada i redovne nadležnosti vanraspravnog veća doprineli bi efikasnosti u radu po ovim predmetima. Opoziv uslovnog otpusta bi trebalo raditi na isti način i postupku kao i odobravanje uslovnog otpusta. Uslovni otpust kao korektiv pravnosnažnoj sudskoj presudi zahteva da bude pod nadzorom stručnih organa i nadležnošću suda. Ovo bez obzira da li se osuđenom kojem se kazna suspenduje kroz uslovni otpust određuje da ispuni i obaveze predviđene krivičnopravnim odredbama.

Еще

Uslovni otpust, opoziv uslovnog otpusta, procesna pravila, rokovi za postupanje, nadzor nad uslovno otpuštenim, nadležnost za postupanje, specijalizovana veća

Короткий адрес: https://sciup.org/170202713

IDR: 170202713

Список литературы Uslovni otpust u kaznenom zakonodavstvu Srbije

  • Ljubiša Lazarević, Neka sporna pitanja pred donošenje Krivičnog zakonika u: Teorijski i praktični problemi jugoslovenskog kaznenog zakonodavstva, Beograd, 1996.
  • Slađana Jovanović, Mogući pravci preispitivanja instituta uslovnog otpusta, Temida, Vol. 6. br. 3, septembar 2003.
  • Stojanović, Z., Uslovni otpust: problemi i perspektive, Zbornik Pravnog fakulteta u Zagrebu, Vol. 34. br. 1–2/84.
  • Zoran Stojanović, Komentar Krivičnog zakonika, Beograd, 2006, Službeni glasnik
  • Ljubiša Lazarević, Komentar Krivičnog zakonika Republike Srbije, Savremena administracija, IŠP, Beograd, 2006.
  • ETS broj 51 (Evropska konvencija o nadzoru nad uslovno osuđenim ili uslovno otpuštenim), Rezolucija R(65)1 o uslovnim kaznama, uslovnom otpustu i drugim alternativama zatvaranju, R(70)1 o praktičnoj organizaciji mera za nadzor i brigu nakon puštanja na slobodu uslovno osuđenih ili uslovno otpuštenih prekršilaca, R(76)2 o postupanju sa zatvorenicima sa dugim kaznama, Preporuka R(99)22 koja se odnosi na pretrpanost zatvora i inflaciju zatvorske populacije i druge.
  • Krivični zakonik od 6. 10. 2005. godine, Službeni glasnik RS br. 85/05 br. 88/05 i 107/05.
  • Zakon o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika od 3. 9. 2009. godine, Službeni grasnik br. 72/09.
  • Kratak vodič kroz Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, priredila Dona Gomien, Beograd, 1996.
  • Zoran S. Pavlović, Razmatranja o samostalnom i nezavisnom pravosuđu, Glasnik Advokatske komore Vojvodine, II, 2001. Godine
  • Lazarević, Janko, Izmene i dopune u odnosu na sistem sankcija, u Novo Jugoslovensko krivično zakonodavstvo, Beograd, Udruženje za krivično pravo i kriminologiju, 1996.
  • Zakonik o krivičnom postupku, Sl. list SRJ br. 20/01, 68/02, Sl. glasnik RS br. 58/04, 85 i 115/05, 49/07, 20/09 i 72/09.
  • www.coe.eu
Еще
Статья научная