Ekonomska politika Evropske unije

Автор: Marković Slobodan, Lazić Biljana

Журнал: Pravo - teorija i praksa @pravni-fakultet

Рубрика: Current topic

Статья в выпуске: 1-2 vol.26, 2009 года.

Бесплатный доступ

Oduvek je Evropska unija izazivala najrazličitije reakcije, pogotovo u našoj zemlji, gde aktuelnost pitanja priključenja Uniji iz dana u dan sve više dobija na značaju. Stavovi su mnogobrojni i veoma suprotstavljeni, pa se otuda javlja nužna potreba za izučavanjem ključnih karakteristika i načina funkcionisanja ove moćne međudržavne zajednice. Slobodno možemo konstatovati da Evropska unija predstavlja jedan od najrazvijenijih i najuspešnije realizovanih oblika ekonomske i političke integracije u svetu. Neizostavno se mora naglasiti da je Unija prošla veoma dug i naporan put sopstvenog razvoja, uložila značajna sredstva i preduzela mnogobrojne aktivnosti kako bi sebi obezbedila današnji položaj u svetu. Evropskoj uniji u budućnosti predstoje dalja proširenja, prijem novih zemalja u članstvo i konstantno jačanje međusobne saradnje i povezanosti zemalja članica. Interesantna pojava je da su zemlje članice prihvatile zajedničke ciljeve koje Unija propagira, pristale da unificiranju sopstvene politike i priklone se nadnacionalnom interesu. U daljem toku rada ćemo se ukratko podsetiti osnovnih obeležja Evropske unije, njenih članica i faza u procesu proširivanja. Zatim, detaljnije će biti obrađen sistem zajedničke ekonomske politike čijom realizacijom unija teži da ostvari sopstvene, a takođe i pojedinačne, nacionalne ciljeve i interese svojih članica. Upoznaćemo se sa osnovnim parcijalnim politikama u sistemu zajedničke ekonomske politike EU, kao i instrumentima njihovog ostvarivanja. Zaključnim razmatranjem ćemo ukazati na perspektive budućeg razvoja Evropske unije i njen ogroman značaj u ukupnim svetskim tokovima.

Еще

Evropska unija, međudržavna integracija, zajednička ekonomska politika, parcijalne politike, zajedništvo ciljeva i interesa

Короткий адрес: https://sciup.org/170202766

IDR: 170202766

Список литературы Ekonomska politika Evropske unije

  • Acin, Đ., Međunarodni ekonomski odnosi, Pigmalion, Novi Sad, 2003.
  • Buha, S., Evropska unija i pridruživanje, Ekonomski fakultet Subotica, Subotica, 2007.
  • Jovanović, M., Evropska ekonomska integracija, Centar za izdavačku delatnost Ekonomskog fakulteta Beograd, Beograd, 2004.
  • Molle, W., The Economics of European Integration, Aldershot, Ashgate Publishing, 2001.
  • Prekajac, Z., Međunarodna ekonomija, Futura publikacije, Novi Sad, 2005.
  • Ekonomska i poslovna enciklopedija, Savremena administracija, Beograd, 1994.
  • Internet, www.sr.wikipedia.org
  • Internet, www.europa.eu
Статья научная