Evropska unija i njene institucije

Автор: Marković Slobodan, Lazić Biljana

Журнал: Pravo - teorija i praksa @pravni-fakultet

Рубрика: Original scientific work

Статья в выпуске: 9-10 vol.25, 2008 года.

Бесплатный доступ

Uvek kada spomenemo Evropsku uniju, pomislimo na moćnu i jaku međudržavnu integraciju koja je na prikladan način uspela da poveže različite zemlje i narode i objedini njihove interese. Veoma je interesantna činjenica da su se evropske zemlje u određenoj meri odrekle sopstvenih nacionalnih suvereniteta i priklonile se uzvišenom, zajedničkom cilju. Evropska unija je od momenta svog nastanka pa do danas pretrpela brojne promene i transformacije, prešla veoma dug i naporan period razvoja da bi postala moćna i jaka ekonomska sila kakvu trenutno poznajemo. U budućnosti joj predstoji dalje proširenje i prijem u članstvo novih evropskih zemalja koje prethodno ispune propisane kriterijume pristupanja. Evropska unija ne bi mogla adekvatno da funkcioniše bez svojih osnovnih institucija koje su temelj njenog postojanja i delovanja, a to su Savet Evropske unije, Evropski parlament i Evropska komisija. Pomenute institucije su konstituisane na odgovarajući način, profesionalno obavljaju svoje aktivnosti, efikasno doprinose kvalitetu rada unije, pospešuju međusobnu saradnju zemalja članica i brinu se o pravovremenom i adekvatnom sprovođenju zakonodavne, izvršne i sudske vlasti. U daljem toku rada ćemo se podsetiti samog osnivanja Evropske unije, njenih osnovnih obeležja, zemalja članica i faza proširivanja. Detaljno ćemo obraditi ključne institucije, način njihovog delovanja i funkcionisanja i naglasiti njihov doprinos radu i razvoju unije. Činjenica je da pomenute institucije predstavljaju bazu institucionalne strukture unije, ali nikako ne bi mogle uspešno da izvršavaju svoje zadatke i ostvaruju zajedničke ciljeve bez konstantne i kvalitetne podrške sporednih institucija, koje ćemo ukratko objasniti. Zaključnim razmatranjem ćemo naglasiti trenutni i budući značaj Evropske unije, sadašnju poziciju na svetskoj ekonomskoj sceni kao i perspektive njenog budućeg razvoja.

Еще

Evropska unija, integracija, institucionalna struktura, Savet Evropske unije, Evropski parlament, Evropska komisija

Короткий адрес: https://sciup.org/170202785

IDR: 170202785

Список литературы Evropska unija i njene institucije

  • Booker C. and North R., The Great Deception the Secret History of the European Union, Continuum International Publishing Group, 2003.
  • Buha S. J., Evropska unija i pridruživanje, Ekonomski fakultet Subotica, Subotica, 2007.
  • Jovanović M., Evropska ekonomska integracija, Centar za izdavačku delatnost Ekonomskog fakulteta Beograd, Beograd, 2004.
  • Prekajac Z., Međunarodna ekonomija, Futura publikacije, Novi Sad, 2005.
  • www.bos.org.yu
  • www.eib.org
  • www.eif.org
  • www.sr.wikipedia.org
  • www.europa.eu
Статья научная