Načelo neposrednosti i Zakon o izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku (2009)

Автор: Stanković Gordana

Журнал: Pravo - teorija i praksa @pravni-fakultet

Рубрика: Original scientific work

Статья в выпуске: 5-6 vol.27, 2010 года.

Бесплатный доступ

Autor analizira promene u pogledu konkretizacije načela neposrednosti koje je doneo Zakon o izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku iz decembra 2009. g. i konstatuje da je zakonodavac značajno proširio domet ovog načela: širenjem principa monokratskog suđenja u odnosu na kolegijalno suđenje, novim pravilima o funkcionalnoj nadležnosti, fikcijama o sporazumu stranaka o funkcionalnoj nadležnosti u toku parnice, pravilima o trenutnom vremenskom važenju noveliranog zakona, novim pravilima o posrednom izvođenju dokaza kad glavna rasprava počinje iznova, pravilima o aktivnoj ulozi suda u toku postupka, pravilima o obaveznom održavanju usmene rasprave pred sudom druge instance. Autor smatra da je novim zakonskim pravilima koja se odnose na novu funkcionalnu nadležnost sudijskih pomoćnika povređen ne samo princip neposrednosti, već i Ustav i princip podele vlasti. Nova zakonska pravila omogućavaju da sudijski pomoćnici, koji su državni službenici i pripadnici izvršne vlasti, iako nisu izabrani za sudije, mogu samostalno da preduzimaju sudske parnične radnje u određenim fazama postupka (u pripremnom postupku i u postupku po pravnim lekovima) i da upravljaju postupkom.

Еще

Načelo neposrednosti, parnični postupak

Короткий адрес: https://sciup.org/170202675

IDR: 170202675

Список литературы Načelo neposrednosti i Zakon o izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku (2009)

  • Zakon o izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku, Sl. glasnik R. Srbije br. 11/09.
  • Zakon o ratifikaciji Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i sloboda, Sl. list SCG – Međunarodni ugovori br. 9/03, 5/05 i 7/05 – ispravka
  • Radovanov A., Parnični postupak, Zakon o parničnom postupku sa sudskom praksom i napomenama, Intermex, Beograd, 2006.
  • Odluke i presude Evropskog suda za ljudska prava II, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava Vlade Rep. Srbije, 2009.
  • Stanković Gordana, Građansko procesno pravo, Prva sveska, Parnično procesno pravo, Niš, 2007.
Статья научная