Sportski turizam Nacionalnog Parka Tara

Автор: Miloš Čolić, Ana Gavrilović, Uroš Selenić

Журнал: Sport Mediji i Biznis @journal-smb

Статья в выпуске: 1 vol.8, 2022 года.

Бесплатный доступ

Nacionalni parkovi zauzimaju posebno mesto u prirodi svake zemlјe u svetu, pa je tako i u Srbiji u kojoj su, pored svega ostalog, najpoznatija turistička odredišta. Nacionalni park Tara je jedan od retkih planinskih centara u Srbiji, sa dugom tradicijom stacionarnog i izletničkog turizma. Sport i rekreacija su prisutni, kao dopunski programski sadržaji, kao sportska takmičenja, manifestacije ili izletničke aktivnosti manjih grupa i pojedinaca. U ovom radu težište je stavlјeno na kvalitetniji opis prirodnih karakteristika i antropogenih vrednosti, detalјan prikaz strukture i trenutnog stanja turističke i sportske infrastrukture, izvore lјudskih resursa i postojeću ponudu sportsko-rekreativnih sadržaja i manifestacija na zaštićenom području. Zaklјučak je da su sport i rekreacija u Nacionalnom parku Tara veoma prisutni, ali se ne može konstatovati da su zastuplјeni na nivou sportsko-rekreativnog turizma. Za viši nivo je neophodna i adekvatna naučna studija, koju bi sledila sistematična praktična primena. Takođe, ovaj rad se može shvatiti i kao inicijalni poziv upućen naučnicima i naučnim institucijama iz oblasti sporta i rekreacije da sportsko-rekreativnom turizmu na Tari, kao posebnom obliku turizma, posvete više pažnje.

Еще

Sportski turizam, sportsko-rekreativni turizam, Nacionalni park Tara, izletnički turizam

Короткий адрес: https://sciup.org/170203622

IDR: 170203622   |   DOI: 10.58984/smb2201045c

Список литературы Sportski turizam Nacionalnog Parka Tara

  • Drina info (23.05.2019). Održan Tribalion: Najteža avanturistička trka u Srbiji. Drina info. URL: https://drina.info/odrzan-2-tribalion-najteza-avanturisticka-trka-usrbiji. Posećeno: 12.6.2022.
  • Gavrilović, A. (2020). Menadžment u sportskom turizmu i rekreaciji. Beograd: Fakultet za sport.
  • Ignjić, S. (1986). Bajina Bašta i okolina. Bajina Bašta: Narodna matična biblioteka, Radnički univerzitet.
  • Mirković, S. (2005). Stanje i ocena mogućnosti realizacije optimalnih pravaca razvoja turizma planine Tara: turističko – geografska monografija. Beograd: Srpsko geografsko društvo.
  • Misailović, I. (2006). Razvoj turizma na planini Tari. Zbornik Turistička valorizacija planine Tare, 39–46.
  • Mutavdžić, Z. (2009). Rekreativni turizam na Tari. Novi Sad: Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja.
  • Ostojić, D., i Krsteski B. (2021). Nacionalni park Tara – 40 godina postojanja. Beograd: Javno preduzeće „Nacionalni park Tara”.
Статья научная