Suština fiskalne decentralizacije u Republici Srbiji

Автор: Aleksić Vesna

Журнал: Pravo - teorija i praksa @pravni-fakultet

Рубрика: Original scientific work

Статья в выпуске: 7-8 vol.25, 2008 года.

Бесплатный доступ

Zakonom o lokalnoj samoupravi, donetim februara 2002. godine izvršena je fiskalna decentralizacija bez institucionalne decentralizacije funkcija centralne poreske administracije, čime je samo izvršena afirmacija lokalne samouprave u delu finansiranja budžeta jedinica lokalne samouprave, ali ne i u delu administriranja izvornih lokalnih javnih prihoda. Zakonom o finansiranju lokalne samouprave redizajnirano je i na potpun način jasno i transparentno uređeno finansiranje poslova jedinica lokalne samouprave, čime je izvršena dalja fiskalna decentralizacija u Republici. Ovim zakonom su iz postojećeg Zakona o lokalnoj samoupravi izdvojene odredbe koje uređuju finansiranje jedinica lokalne samouprave, čime se prevazilaze slabosti postojećeg sistema finansiranja lokalne samouprave. Zakonom o finansiranju lokalne samouprave stvoren je pravni osnov za decentralizaciju funkcija centralne poreske administracije (Poreske uprave), pa time i afirmacije lokalne samouprave u delu administriranja njenih izvornih prihoda, tako što je propisano da jedinica lokalne samouprave u celosti utvrđuje, naplaćuje i kontroliše izvorne lokalne javne prihode počev od 1. januara 2007. godine, za koje poslove je neophodno obrazovati poresku administraciju jedinica lokalne samouprave. Dalja konkretizacija nadležnosti lokalne poreske administracije izvršiće se Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, kojim će biti uređeno koje odredbe Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji primenjuje lokalna poreska administracija u poreskom postupku.

Еще

Fiskalna decentralizacija, lokalna poreska administracija, nadležnosti poreske administracije, funkcija poreske administracije

Короткий адрес: https://sciup.org/170202798

IDR: 170202798

Список литературы Suština fiskalne decentralizacije u Republici Srbiji

  • Radni materijal Projektnog tima za izradu Studije opravdanosti i izvodljivosti decentralizacije fiskalnih funkcija u delu lokalnih javnih prihoda i Projekta implementacije decentralizacije fiskalnih funkcija u delu lokalnih javnih prihoda prema rezultatima Studije opravdanosti i izvodljivosti decentralizacije fiskalnih funkcija u delu lokalnih javnih prihoda (2006. god.).
  • Zakon o finansiranju lokalne samouprave, „Službeni glasnik RS”, br. 62/2006.
  • Zakon o poreskom postupku i poreskoj administraciji, „Službeni glasnik RS”, br. 61/07.
Статья научная